Tall Tale Acrobatics – Weg

Altijd willen weten hoe het er achter de deuren van andere huishoudens aan toe gaat? De in 2012 van Codarts afgestudeerde Maartje Bonarius en Harm van der Laan geven met hun locatievoorstelling Weg een kans om mee te leven met een stel opgesloten in hun relatie. Op wat schoonheidfoutjes na, allicht omdat één van de spelers ziek was, een krachtige voorstelling waarbij het thema voor het publiek hopelijk geen overeenkomsten met de thuissituatie toont.

Met behulp van één groot decorstuk met daarin een deur en twee ramen wordt een knusse huiskamersetting gecreëerd. Wanneer de huiskamer tijdelijk wordt verlaten gaan de artiesten niet simpelweg backstage, maar wordt de illusie gewekt dat ze zich elders in het huis begeven. Emoties als woede en, in combinatie met het slaan met deuren, verdriet maken het verlaten van de ruimte tot een pijnlijk dramatische situatie. Onder het publiek waren opmerkelijk veel kinderen die het thema van de voorstelling vol trots aan hun ouders konden vertellen. Dit maakt de voorstelling vermakelijk voor alle leeftijden; een dieper liggende betekenis van de voorstelling hoeft niet verwacht te worden.

Waar vooral de high energy acrobatiektrucs goed in de smaak vallen bij het publiek, toont het duo ook het jongleren eigen te hebben gemaakt. Vooral Harm blinkt hierin uit en laat zien hoe goed hij jongleerballen in alle richtingen kan gooien en vangen. Het duo jongleren met ballen is mooi verweven in de voorstelling en laat zich beter beschrijven als objectmanipulatie dan als puur jongleren. Deze objectmanipulatie wordt aan het begin van de voorstelling ook theatraal passend toegepast op borden, kommen en ander ontbijtgerei.

De kracht van de voorstelling zit in de sterke koppeling tussen circustechnieken en emoties. Aan de uitvoering van de jongleer- en acrobatiektrucs is duidelijk af te lezen met welke emoties de artiesten worstelen. Ballen worden woedend uit de lucht gegrepen en bij wijze van beschuldiging over en weer gegooid. De verschillende acrobatische vallen tonen echter dat de relatie nog wel degelijk berust op wederzijds vertrouwen en nog gered kan worden. De artiesten zijn goed op elkaar ingespeeld en zorgen voor een goed tempo in de voorstelling.

Verwacht geen acrobatiek op topniveau maar bezoek de voorstelling vooral om de emotionele kracht waarmee Weg gepresenteerd wordt. Al met al een krachtige familievoorstelling die best wat langer had mogen duren.

 

Recensie door Nikki Sneep-Snijders. 

Gepost in