Talentenprogramma’s

Talentontwikkeling 

Jaarlijks komen er meer dan 1,5 miljoen bezoekers naar circusvoorstellingen en ruim 100.000 kinderen maken kennis met circus via schoolprojecten. Vanuit het sociale circus zijn diverse jeugdcircussen ontstaan. Daarnaast zijn er twee landelijke hbo-opleidingen gestart vanuit de behoefte aan geschoolde professionals in het circus. Maar tussen het jeugdcircus en het HBO zit een knip. Vooropleidingen zijn er namelijk alleen bij Codarts in Rotterdam.

De twee HBO opleidingen in Nederland trekken met name buitenlandse studenten aan. Want tijdens de audities blijkt dat het niveau van de buitenlandse studenten aanzienlijk hoger ligt dan dat van de Nederlandse. Daar zijn natuurlijke diverse oorzaken voor aan te wijzen. Een van de meest waarschijnlijke is gelegen in het feit dat er in Nederland in tegenstelling tot veel andere landen geen duidelijke leerlijn is ontwikkeld, waardoor talenten zich minder goed kunnen ontwikkelen. De overgang van beginners naar jeugdcircus wordt wel gemaakt (er zijn veel kinderen geïnteresseerd), maar omdat er te weinig doorgroeimogelijkheden zijn haken veel kinderen daarna af en gaat er veel talent verloren.

Circuspunt vindt het voor de ontwikkeling van het circus in Nederland dan ook van het grootste belang dat er actief gezocht wordt naar mogelijkheden om Nederlands circustalent op te sporen en vooral om deze talenten voor langere tijd te ondersteunen. Vandaar dat Circuspunt een werkgroep heeft opgezet bestaande uit vertegenwoordigers van de twee hbo-opleidingen om hier volop mee aan de slag te gaan.

Galapiat Cirque tijdens Festival Circolo.
Galapiat Cirque tijdens Festival Circolo.
Compagnie XY. Foto: Jean Philipse.
Compagnie XY. Foto: Jean Philipse.

DaMu-regeling

Op dit moment zijn we de mogelijkheden aan het onderzoeken of circus op korte termijn in de z.g.n. DaMu-regeling opgenomen kan worden, zodat in het schooljaar 2021/2022 talentvolle circusleerlingen in de middelbareschoolleeftijd hier gebruik van kunnen maken.

DaMu staat voor Dans en Muziek en is een term voor een speciale regeling voor scholen in het voortgezet onderwijs. Kinderen die b.v. een dans of muziekopleiding volgen aan een hbo-instelling en dus een volwaardige hbo-vooropleiding combineren met Voortgezet Onderwijs (VO: havo of vwo) kunnen op deze school een speciale mix aan lessen volgen zodat ze veel tijd hebben voor dansen en/of muziek. Er zijn 9 DaMu scholen in Nederland, o.a. in Amsterdam, Arnhem, Rotterdam, Den Haag en Tilburg.

 

BNG Bank Circusprijs

Er is ontzettend veel circustalent in Nederland. Om deze jonge professionals een stap verder te helpen is de BNG Bank Circusprijs in het leven geroepen. De prijs gaat naar het meest veelbelovende talent dat afstudeert aan een van de twee hbo-circusopleidingen (Codarts in Rotterdam en Fontys Academy for Circus and Performance Art in Tilburg) in Nederland.

Uit alle afstudeerpresentaties worden vier acts genomineerd. Zij krijgen een bijdrage om hun acts verder te ontwikkelen. Tijdens Festival Circolo presenteren de genomineerden hun resultaat op een speciale circusavond en dan kiest de jury een winnaar. De winnaar van de BNG Bank Circusprijs ontvangt een prijs van € 5.000,- om te investeren in de start van de professionele carrière.

Lees hier meer over de BNG Bank Circusprijs.

Melody Nolan winnaar BNG Bank Circusprijs 2021.  Foto: Jostijn Ligtvoet Fotografie
Melody Nolan winnaar BNG Bank Circusprijs 2021. Foto: Jostijn Ligtvoet Fotografie