Meld je nu aan voor de nieuwe opleiding voor (toekomstig) circustrainers!

‘Begeleider in de Circuskunsten’, oftewel de ‘BIC’ cursus die tot een paar jaar terug werd georganiseerd door Circomundo, is een training die velen van jullie kennen. Vanaf 3 januari gaat er een nieuwe vergelijkbare circusdocententraining van start. We denken dat dit interessant is voor jou!

Deze training is bedoeld voor mensen die al enige tijd circuskunst beoefenen en hier lessen in geven. We willen daarbij zowel de startende als de meer ervaren circusdocent aanspreken.

In de cursus besteden we aandacht aan het benaderen van circus vanuit verschillende perspectieven. Denkende aan: circus als spel, circus als podiumkunst en circus als sportieve activiteit. 

We zullen tijdens de cursus daarnaast zorgen voor een waardevolle uitwisseling van ervaringen om zo elkaar te kunnen inspireren met de ervaring die we al hebben.

De afgelopen jaren is er bovendien binnen Europa intensief samengewerkt met EYCO (European Youth Circus Organisation )om informatie te bundelen over het opleiden van circusdocenten. Al deze opgedane kennis, met betrekking tot lesgeven in een jeugdcircus, krijgt een plek in de nieuwe cursus. 

Hebben we je interesse gewekt? Dan nodigen we je van harte uit om je aan te melden voor de circusdocententrainingvia de website van Circuspunt (www.circuspunt.nl/aanmelden-jeugdcircusdocenten). Er is plek voor 20 deelnemers.

===

Basisopleiding

Het programma bestaat uit een basismodule. Daarnaast wordt een keuzemodule gevolgd op een later moment. De basisopleiding bestaat uit drie bijeenkomsten. Deze vinden plaats in vakanties. Tussen de bijeenkomsten zul je een aantal praktijkopdrachten uitvoeren bij het jeugdcircus waar je op dat moment werkzaam bent. 

Na het volgen van de basismodule heb je de volgende zaken bereikt:

 1. Je beschikt over een basisniveau van technische- en artistieke vaardigheden in de vier circusdisciplines (Jongleren, balanceren, luchtacrobatiek en grondacrobatiek)
 2. Je hebt praktische kennis en tips opgedaan over het geven van een creatieve les of stimuleren van creativiteit tijdens je les.
 3. Je beschikt over de vaardigheden en kennis om een gezonde groepsdynamiek te creëren en te beheren, zorgend voor de fysieke & emotionele veiligheid van de groep en het individu.
 4. Je doet gerichte kennis op over hoe je in een korte tijd kwalitatief goede circuslessen op basisniveau kunt geven aan een heterogene groep.
 5. Je vergaart inzicht over het inzetten van circus als middel om motorische, creatieve en sociale doelen te bereiken.
 6. Je leert werken op een manier waarin je je vooruitgang zelf kan evalueren, rationaliseren en stimuleren.
 7. Tijdens de cursus ontdek je waar jouw kracht ligt als circusdocent waarbij je tegelijkertijd je uitdagingen onder de loep neemt.
 8. Je beschikt over een aantal basistechnieken en kunt deze goed overbrengen op de kinderen, jongeren en volwassenen in je circuslessen.
 9. Je bent je bewust van het pedagogische aspect, wat centraal staat in je lessen. 
 10. Je kunt lesgeven aan diverse doelgroepen met diverse wensen. Denkende aan; jeugdwerk, buurtwerking, sportclubs, deeltijds- of kunstonderwijs, sociaal-artistieke projecten en workshops in de profitsector.

Het programma van de basismodule

 • 3 t/m 7 januari bij Circus Amersfoort
 • 25 en 26 februari bij Fabriek Fysiek in Arnhem (met aansluitend 27 februari een jeugdcircusbijeenkomst en docententraining)
 • 6 t/m 8 mei bij Circus Santelli in Groningen

Keuzemodule
Bij je de basisopleiding zit 1 keuzemodule. Deze module wordt naar eigen wens gekozen. Wil je meedoen met meer keuzemodules, dan is dit ook mogelijk. Als deelnemer van de basismodule krijg je bij het volgen van meerdere keuzemodules korting op het deelnamegeld van iedere extra keuzemodule. Eén keuzemodule bestaat uit een 3-daagse en een 2-daagse bijeenkomst met daartussen een praktijkopdracht. 

De keuzemodules worden in de maanden na de basismodule aangeboden. In dit geval vanaf het voorjaar van 2022. Deze modules zijn ook toegankelijk voor docenten uit het jeugdcircus die zich op een specifiek gebied willen verdiepen, maar die niet de gehele docententraining willen of kunnen volgen. 

De keuzemodules zijn:

 • Sociaal: Je hebt interesse in het inzetten van circus voor speciale doelgroepen. De BIC Sociaal (een samenwerking tussen Circomundo en Vlaams Circuscentrum) wordt niet meer gegeven en is nu opgegaan in deze keuzemodule. Na deze keuze module heb je meer inzicht in, en geoefend met specifieke vaardigheden die nodig zijn voor het werken met diverse doelgroepen. Hoe circus in te zetten als middel voor verandering en inclusie.
 • Artistiek: Je interesse ligt bij het maken van voorstellingen en de kracht van circus als podiumkunst. De lessen zullen verzorgd worden door ervaren docenten op het gebied van podiumkunsten zoals circus, theater en dans. Na deze module heb je meer inzicht in de mogelijkheden en vormen van presenteren met jouw circus groepen, en heb je kennis gemaakt met vele verschillende spel en werkvormen die de creativiteit stimuleren.
 • Rigging en Veiligheid: Je wilt iedereen in een gecontroleerde omgeving zo veilig mogelijk circus laten beoefenen. Er wordt aandacht besteed aan vangtechnieken, sociale veiligheid en rigging. Het onderdeel rigging wordt door een professionele rigger uit de circuswereld gegeven en speciaal afgestemd op circus. Na deze module heb je meer inzicht in de handelingen die nodig zijn om een veilige lesomgeving te creëren voor jezelf en jouw leerlingen. 
 • Sportief: Je wilt de sportieve kant van het beoefenen van circus zo goed mogelijk leren begeleiden. In samenwerking met de KNGU wordt een deel van het begeleiders opleidingsprogramma voor gymnastiek aangeboden en kan er een certificaat voor veilig werken met de minitramp worden gehaald. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan het begeleiden van circustechnieken zoals banquine, bascule, Chinese paal, partner- en luchtacrobatiek en het integreren van freerunning, parcours en tricking in je circuslessen. Na deze module heb je meer kennis van de mogelijkheden voor van nieuwe technieken voor jouw circus, en het begeleiden hiervan.

Procedure inschrijving
Bij het inschrijven vragen we je, naast je contactgegevens en werkervaring, om een motivatie mee te sturen. Dit mag in de vorm van een brief, video, collage of andere creatieve uitingsvorm. De werkgroep gaat in november aan de slag met alle inschrijvingen om een zo divers mogelijke groep samen te stellen. De inschrijving sluit op 15 november en we streven ernaar iedereen uiterlijk 21 november op de hoogte te brengen.

Eigen bijdrage
De eigen bijdrage is €600 voor leden van Circuspunt en docenten, van bij Circuspunt aangesloten jeugdcircussen, en €750 voor niet-leden.

We regelen voor alle deelnemers naast het lesprogramma een slaapplek, ontbijt, lunch en avondeten en de eventuele stageplek bij een ander jeugdcircus. 

Voor een losse keuzemodule, dus als je geen deelnemer van de cursus bent, vragen we €300 aan leden en €375 aan niet-leden. 

Zoals eerder vermeld krijg je als cursist een korting op het volgen van een extra module, deze zal minimaal 50 euro bedragen.

Aanmelden
We zien graag uiterlijk 1 december je inschrijving tegemoet op de website van Circuspunt:
www.circuspunt.nl/aanmelden-jeugdcircusdocenten. De laatste plekken worden op volgorde van aanmelding vergeven.

Vragen
Voor vragen is de werkgroep jeugdcircus bereikbaar via de mail op jeugdcircus@circuspunt.nl

Geplaatst in

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.