Meld je nu aan voor de nieuwe opleiding voor circusdocenten!

Vanaf 2 januari 2024 gaat er weer een nieuwe circusdocententraining van start. Is dit iets voor jou of iemand uit jouw circusomgeving?

Deze training is bedoeld voor mensen die al enige tijd circus beoefenen en hier lessen in (willen) geven. We willen daarbij zowel de startende als de meer ervaren circusdocent aanspreken. De mininumleeftijd is 18 jaar.

In de cursus besteden we aandacht aan het benaderen van circus vanuit verschillende perspectieven. Denk aan: circus als spel, circus als podiumkunst en circus als sportieve activiteit. 

We zullen tijdens de cursus daarnaast zorgen voor een waardevolle uitwisseling van ervaringen om zo elkaar te kunnen inspireren met de ervaring die we al hebben.

Hebben we je interesse gewekt? Dan nodigen we je van harte uit om je aan te melden voor de circusdocententraining via de website van Circuspunt (www.circuspunt.nl/aanmelden-jeugdcircusdocenten). Er is plek voor 20 deelnemers.

===

Basisopleiding

Het programma bestaat uit een basismodule en een keuzemodule. De basisopleiding bestaat uit drie bijeenkomsten van respectievelijk 5, 2 en 3 aaneengesloten dagen. Deze vinden plaats in vakanties of weekenden. Tussen de bijeenkomsten ga je een aantal praktijkopdrachten uitvoeren bij het jeugdcircus waar je op dat moment werkzaam bent. 

Na het volgen van de basismodule heb je de volgende zaken bereikt:

 1. Je beschikt over een basisniveau van technische- en artistieke vaardigheden in de vier circusdisciplines (Jongleren, balanceren, luchtacrobatiek en grondacrobatiek)
 2. Je hebt praktische kennis en tips opgedaan over het geven van een creatieve les of stimuleren van creativiteit tijdens je les.
 3. Je beschikt over de vaardigheden en kennis om een gezonde groepsdynamiek te creëren en te beheren, zorgend voor de fysieke & emotionele veiligheid van de groep en het individu.
 4. Je doet gerichte kennis op over hoe je in een korte tijd kwalitatief goede circuslessen op basisniveau kunt geven aan een heterogene groep.
 5. Je vergaart inzicht over het inzetten van circus als middel om motorische, creatieve en sociale doelen te bereiken.
 6. Je leert werken op een manier waarin je je vooruitgang zelf kan evalueren, rationaliseren en stimuleren.
 7. Tijdens de cursus ontdek je waar jouw kracht ligt als circusdocent waarbij je tegelijkertijd je uitdagingen onder de loep neemt.
 8. Je beschikt over een aantal basistechnieken en kunt deze goed overbrengen op de kinderen, jongeren en volwassenen in je circuslessen.
 9. Je bent je bewust van het pedagogische aspect, wat centraal staat in je lessen. 
 10. Je kunt lesgeven aan diverse doelgroepen met diverse wensen. Denkende aan; jeugdwerk, buurtwerking, sportclubs, deeltijds- of kunstonderwijs, sociaal-artistieke projecten en workshops in de profitsector.

Het programma van de basismodule

 • 2 t/m 6 januari 2024 bij Circus Amersfoort
 • 17 – 18 februari 2024 bij Circus Okidoki in Meppel
 • 3 t/m 5 mei bij Circus Rotjeknor in Rotterdam (inclusief een jeugdcircusbijeenkomst en een bezoek aan Festival Circusstad)

Keuzemodule
Bij je de basisopleiding zit 1 verplichte keuzemodule. Wil je meedoen met meer keuzemodules, dan is dit ook mogelijk maar niet nodig voor je docentencertificaat. Als deelnemer van de basismodule krijg je bij het volgen van meerdere keuzemodules korting op het deelnamegeld van iedere extra keuzemodule. Elke keuzemodule bestaat uit een 3-daags en een 2-daags weekend met daartussen een praktijkopdracht. 

De keuzemodules worden het voorjaar en najaar van 2024 en van 2025 aangeboden. Deze modules zijn ook toegankelijk voor docenten uit het jeugdcircus die zich op een specifiek gebied willen verdiepen, maar die niet de gehele docententraining willen of kunnen volgen. 

De keuzemodules zijn:

 • Sport (voorjaar 2024): Je wilt de sportieve kant van het beoefenen van circus zo goed mogelijk leren begeleiden. In samenwerking met de KNGU wordt een deel van het begeleiders opleidingsprogramma voor gymnastiek aangeboden en kan er een certificaat voor veilig werken met de minitramp worden gehaald. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan het begeleiden van circustechnieken zoals banquine, bascule, Chinese paal, partner- en luchtacrobatiek en het integreren van freerunning, parcours en tricking in je circuslessen. Na deze module heb je meer kennis van de mogelijkheden voor van nieuwe technieken voor jouw circus, en het begeleiden hiervan.
 • Rigging en Veiligheid (najaar 2024): Je wilt iedereen in een gecontroleerde omgeving zo veilig mogelijk circus laten beoefenen. Er wordt aandacht besteed aan vangtechnieken, sociale veiligheid en rigging. Het onderdeel rigging wordt door een professionele rigger uit de circuswereld gegeven en speciaal afgestemd op circus. Na deze module heb je meer inzicht in de handelingen die nodig zijn om een veilige lesomgeving te creëren voor jezelf en jouw leerlingen. 

  En in 2025:
 • Sociaal: Je hebt interesse in het inzetten van circus voor speciale doelgroepen. De BIC Sociaal (een samenwerking tussen Circomundo en Vlaams Circuscentrum) wordt niet meer gegeven en is nu opgegaan in deze keuzemodule. Na deze keuze module heb je meer inzicht in, en geoefend met specifieke vaardigheden die nodig zijn voor het werken met diverse doelgroepen. Hoe circus in te zetten als middel voor verandering en inclusie.
 • Sociaal Artistiek: Je interesse ligt bij het maken van voorstellingen en de kracht van circus als podiumkunst. De lessen zullen verzorgd worden door ervaren docenten op het gebied van podiumkunsten zoals circus, theater en dans. Na deze module heb je meer inzicht in de mogelijkheden en vormen van presenteren met jouw circus groepen, en heb je kennis gemaakt met vele verschillende spel en werkvormen die de creativiteit stimuleren.

Procedure inschrijving
Bij het inschrijven vragen we je om, naast je contactgegevens en werkervaring, ook een motivatie mee te sturen. Dit mag in de vorm van een brief, video, collage of andere creatieve uitingsvorm. De werkgroep gaat in november aan de slag met alle inschrijvingen om een zo divers mogelijke groep samen te stellen. De inschrijving sluit op 26 november en we streven ernaar iedereen uiterlijk 1 december op de hoogte te brengen.

Eigen bijdrage
De eigen bijdrage is € 600 voor leden van Circuspunt en voor docenten van bij Circuspunt aangesloten jeugdcircussen. Niet-leden betalen € 750.

De eigen bijdrage dekt de kosten van de basistraining bestaande uit in totaal 10 dagen en van 1 keuzemodule van in totaal 5 dagen. Daarnaast regelen we binnen dit bedrag voor alle deelnemers een slaapplek, ontbijt, lunch en avondeten en de eventuele stageplek bij een ander jeugdcircus. 

Voor een losse keuzemodule, dus als je geen deelnemer van de cursus bent, vragen we € 300 aan leden en € 375 aan niet-leden. 

Als cursist krijg je een korting van € 50 op het volgen van een extra keuzemodule.

Aanmelden
We zien graag uiterlijk 26 november je inschrijving tegemoet op de website van Circuspunt:
www.circuspunt.nl/aanmelden-jeugdcircusdocenten. De plekken worden op volgorde van aanmelding vergeven en na beoordeling van de werkgroep jeugdcircus.

Vragen
Voor vragen is de werkgroep jeugdcircus bereikbaar via de mail op jeugdcircus@circuspunt.nl

Geplaatst in

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.