Erik Berkey winnaar BNG Bank Circusprijs 2023

Tijdens een feestelijke bijeenkomst in een uitpuilende circustent werd Erik Berkey uitgeroepen tot de winnaar van de BNG Bank Circusprijs 2023 . Met hun indrukwekende act wist Erik de jury te overtuigen als meest bijzondere circus-afstudeerder van dit jaar. Erik Berkey ontving een cheque van € 7.500,- uit handen van Harald Bergmann (burgemeester Middelburg en bestuurslid BNG Cultuurfonds). De uitreiking van de prijs vormt traditioneel de afsluiting van Festival Circolo.

Erik studeerde in juni 2023 af aan Fontys Circus & Performance Art.

Uit het jury-rapport: “De jury is onder de indruk van de innovatieve constructie met Chinese palen die Erik heeft ontwikkeld. De installatie werd op een indrukwekkende manier onderzocht in een vertraagde performance. Het geheel bood een hypnotiserende ervaring.

Erik heeft hun vakmanschap als maker met deze performance bewezen en voegt een nieuwe dimensie toe aan het circusveld”.

VIER GENOMINEERDEN

Voor de BNG Bank Circusprijs nomineerde de jury eerder dit jaar vier acts. Zij werden geselecteerd uit de afstudeerpresentaties van studenten aan de twee HBO-circusopleidingen in Nederland; Fontys Circus and Performance Art en Codarts Circus. De genomineerden ontvingen een beurs om hun presentaties in de zomermaanden verder te ontwikkelen. De genomineerden waren:  

Fontys Circus & Performance Art

Nathan Glaister – ‘Bila, An Ode to the Wretched’ – Dance Acrobatics

Erik Berkey – ‘Structure #1’ – Chinese Pole & Creative Rigging

Codarts Circus

Luise Hoffman – ‘What I think, they think’ – Static Trapeze

Benedikt Löffler & Malte Gerhard – <Blank> – Hand to Hand & Globe

JURY

De jury voor de BNG Bank Circusprijs 2022 bestond uit Arlette Hanson (circusproducent – bestuurslid Circuspunt), Carole van Ditzhuyzen (artistiek coördinator  Maaspodium Rotterdam), Inez Wolters (maker/performer Zwermers), Marc Eysink Smeets (directeur/bestuurder Festival Circolo – bestuurslid Circuspunt), Harald Bergmann (bestuurslid BNG Bank Cultuurfonds)

BNG BANK CIRCUSPRIJS

De BNG Bank cultuurprijzen zijn in het leven geroepen om aanstormend talent te stimuleren én te ondersteunen in hun verdere ontwikkeling. Naast de BNG Bank Circusprijs zijn dat de BNG Bank Theaterprijs, de BNG Bank Dansprijs, de BNG Bank Muziekprijs en de BNG Bank Literatuurprijs.

De BNG Bank Circusprijs wordt uitgereikt aan het meest onderscheidende talent dat in dat jaar afstudeerde aan een van de twee HBO-circusopleidingen in Nederland (Codarts Circus Rotterdam en de Fontys Circus and Perfomance Art in Tilburg). De prijs is een initiatief van Circuspunt, het Nederlandse platform voor de circussector.

Voorgaande winnaars van de BNG Bank Circusprijs: 2017 Familiar Faces (acrobatiek), 2018 David Eisele (diabolo) 2019 Knot on Hands (acrobatiek) 2021 Melody Nolan (handstands), 2022 Harvey Cobb (objectmanipulation/stand-up comedy).

Geplaatst in

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.