Brandbrief: maatregelenpakket lost knelpunten niet op

Het maatregelenpakket dat Minister van Engelshoven op 27 maart heeft aangekondigd biedt weliswaar financiële ruimte, maar voor het circus blijven in het pakket een aantal grote knelpunten bestaan die vragen om aangepast te worden. 

Het belangrijkste knelpunt is de voorwaarden in de Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren (TOGS) die bedrijven uitsluit die hun fysieke vestiging hebben op hun woonadres. Veel reizende circussen, jeugdcircussen en kleine circussen gezelschappen zijn gevestigd op het woonadres van een van de bestuurders aangezien ze geen vaste vestigingsplaats (want nomadisch beroep) hebben. Wel hebben deze ondernemingen vaste lasten, denk daarbij aan de huur van opslag voor materialen, zaalhuur, voertuigen die stil staan of winterstalling.

Verder zijn er voor de ZZP’ers nog veel zaken niet geregeld. Onze sector kent vele freelancers die (tot voor kort) vaak werden verloond via een Artiestenregeling. Daarmee hebben bijgedragen aan het systeem van sociale zekerheid, maar vallen nu buiten de boot omdat ze niet voldoen aan de wekeneis die wordt gesteld in de TOZO.

Uit een eerste rondgang blijkt dat er op dit moment  bij het circus al 1,2 miljoen aan gederfde inkomsten en 5,5 ton opgelopen schade heeft tussen 1 maart en 31 mei.

Circuspunt heeft zich aangesloten bij de Creatieve Coalitie, 34 organisaties, beroeps- en belangenverenigingen van alle werkenden – makers, vrije beroepsbeoefenaars en werknemers in de culturele sector. De Creatieve Coalitie is onderdeel van de taskforce die namens de sector de gesprekken voert met de Minister van Engelshoven.

Lees hier de brandbrief van Circuspunt. 

Lees hier de brandbrief van de taskforce culturele en creatieve sector.

 

Geplaatst in

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.