BNG Bank Circusprijs 2020 verdeeld over genomineerden

Alles gaat anders dit jaar, dus ook de BNG Bank Circusprijs uitreiking. De BNG Bank Circusprijs is bestemd voor de meest originele of verrassende act van afstudeerders aan de Fontys Academy for Circus and Performance Arts (ACaPA) in Tilburg of Codarts Circus in Rotterdam. 

Normaal gesproken zou de jury de acts beoordelen tijdens de eindpresentaties, maar die gingen niet door. De jurering vond nu plaats op basis van video’s van de performances. Normaal gesproken zou de prijs worden uitgereikt nadat de 4 genomineerden hun voorstellingen hadden gepresenteerd tijdens Festival Circolo 2020. Dit festival in oktober 2020 werd echter twee weken voor aanvang gecanceld vanwege aangescherpte beperkingen in verband met COVID-19.

Er zijn pogingen gedaan om later in het jaar een finale te plannen, maar reisbeperkingen en andere verplichtingen maken het onmogelijk om de 4 genomineerden bijeen te brengen. 

Gedeelde prijs
Vooral ook omdat de recent afgestudeerden in dit bizarre jaar geen echte start hebben kunnen maken met hun professionele carrière en veel geplande optredens (en dus inkomsten) zagen vervallen hebben het BNG Cultuurfonds en Circuspunt besloten de aan de prijs gekoppelde gelden te verdelen over de vier genomineerden. Ook een deel van de middelen voor de finale-avond zijn aan de prijs toegevoegd zodat elke genomineerde nu een prijs ontvangt van € 3.000 (in plaats van € 750 voor elke genomineerde en € 5.000,- voor de winnaar). De Laureaten kunnen het prijzengeld investeren in hun carrière of een nieuwe productie. Verschillende artiesten kunnen gelukkig nu terecht in residentieplekken om nieuwe voorstellingen te ontwikkelen zodat ze er klaar voor zijn als er weer gespeeld kan worden. 

De BNG Bank Circusprijs Laureaten 2020 zijn:

  • Laurance Felber (Switzerland; Graduate ACaPA)
    Act: A Louder Silence; Discipline: Static Trapeze
  • Jessica Hellmuth (U.S.A.; Graduate Codarts circus)
    Act: Corpomorphologistics; Discipline: Vertical Rope
  • Aleš Hrdlička (Czech Republic; Graduate Codarts circus)
    Act: Omen; Discipline: Juggling
  • Christopher McAuley (Northern Ireland; Graduate Codarts)
    Act: Omi ± Polone; Discipline: Dance trapeze

Zie ook: https://youtu.be/Q2n7GmRdJWs

Circuspunt en het BNG Cultuurfonds brengen de komende tijd deze talentvolle circusmakers onder de aandacht van media, programmeurs van festivals en theaters en van circusproducenten.

De BNG Bank Circusprijs is een project van het BNG Cultuurfonds en Circuspunt: het Platform voor de Nederlandse Circussector in samenwerking met Festival Circolo.

Geplaatst in

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.