Wetsvoorstel: verplichten (AOV) arbeidsongeschiktheidsverzekering

Ben je een zzp’er? Dan heb je misschien wel iets gehoord over het voorstel om de arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) te verplichten. Dit wetsvoorstel moet er in de toekomst voor zorgen dat verreweg de meeste zzp’ers een basisverzekering hebben afgesloten tegen (langdurige) ziekte en ongevallen. Dus ook zzp’ers in de culturele en creatieve sector.

Voor wie geld deze wet?

De verplichte AOV geldt voor alle ondernemers. Het ziet er naar uit dat er voor parttime ondernemers (naast loondienst) een uitzondering gemaakt wordt voor de verplichte AOV.

Wat houd dit wetsvoorstel precies in?

  • Zzp’ers ontvangen 70% van het inkomen tot aan 100% van het minimumloon als uitkering
  • Zzp’ers betalen ongeveer 6,5% van het inkomen aan premie, met een maximum van €195 per maand. Deze premie is fiscaal aftrekbaar
  • De uitkering start na een jaar ziekte, zonder eindtijd, in tegenstelling tot een broodfonds (maximaal twee jaar)
  • De basis arbeidsongeschiktheidsverzekering loopt via de overheid (UWV). Voor een hogere uitkering bij ziekte moet je een particuliere verzekering afsluiten; Zzp’ers zijn verzekerd tot aan de pensioenleeftijd, met gegarandeerde acceptatie ongeacht de (medische) situatie.

Hoe denk jij over dit wetsvoorstel?

Wij zijn benieuwd hoe jullie over dit voorstel denken. Daarom vragen wij zelfstandigen zonder personeel in de culturele en creatieve sector om mee te doen aan de peiling.

Met deze input kunnen wij samen met de creatieve coalitie de belangen behartigen bij de overheid en politiek, oplossingen en problemen ophalen en in kaart brengen.

Doe mee aan de peiling (10 vragen)

Geplaatst in

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.