Stel het Circus gelijk aan Sport

Nieuwe maatregelen
De op 21 april aangekondigde maatregelen zorgen ervoor dat de 1.5 meter maatschappij beetje bij beetje weer haar deuren mag openen. Sporten mag weer, binnen bepaalde richtlijnen. Dat is een goede zaak! Het invoeren van de nieuwe maatregelen roept echter ook vragen en kritiek op. Het circus valt onder podiumkunsten in plaats van sport en dient daarom haar deuren gesloten te houden. Waarom wordt dit niet gelijk getrokken?


Circus vs sport
Het ene kind mag inmiddels weer turnen bij de sportvereniging terwijl het andere niet naar de acrobatiekles kan bij het circus. De hockeyclub mag wel de hockeyballen tevoorschijn halen, maar de jongleerballen van de jeugdcircussen blijven in de kast. Volgens Circuspunt zou het realistisch zijn om het circus op gelijke manier te behandelen als sport. Daarmee wordt de scheve verhouding die door de nieuwe maatregelen is ontstaan recht getrokken, waardoor vele kinderen hun kunsten weer met plezier kunnen gaan uitoefenen.

Alle circussen leveren met de veelzijdige activiteiten die zij aanbieden aan jong en oud een grote bijdrage aan het bevorderen van bewegen, een van de agendapunten van het kabinet. De 30 grootste jeugdcircussen van Circuspunt pleiten er daarom voor dat zij net als sportclubs onder dezelfde RIVM voorwaarden opnieuw hun deuren mogen openen.

Circusartiesten bedrijven topsport en maken daarbij vaak gebruik van specifieke locaties. Circusartiesten verdienen hun geld door op te treden en daarvoor moeten zij in uitstekende condities zijn. Op het moment dat de beperkingen deels voorbij zijn zouden zij in staat moeten zijn om snel hun werk weer te kunnen uitvoeren.

Circuspunt dringt er op aan om circusartiesten toe te voegen aan de lijst specifieke contactberoepen en hen z.s.m. toe te staan weer te trainen met in achtneming van de voorschriften t.a.v. het werken met mensen die niet tot het gezelschap behoren. Ook zouden de trainingslocaties weer opengesteld moeten worden waar de voorgeschreven maatregelen zijn vertaald in een protocol. 


Wensen
Circuspunt roept het kabinet en gemeenten op tot de volgende twee maatregelen: mogelijk te maken: 

  1. Maak training en circusles weer mogelijk. Met een eenvoudig besluit kunt u als Tweede Kamer veel ongenoegen oplossen. Verruim de maatregelen voor sport en het basisonderwijs naar het culturele veld met dezelfde voorwaarden en richtlijnen van het RIVM. 
  2. Zet de topsportregeling ook voor artiesten open. Jongleren en acrobatiek zijn fysieke kunstvormen, waar training essentieel is om straks weer te kunnen optreden.

Geplaatst in

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.