Het Coronavirus brengt circus tot stilstand

De crisis veroorzaakt door de uitbraak van Covid-19 coronavirus trekt een enorme wissel op onze samenleving. Ook het circus is tot stilstand gebracht. Theaters zijn gesloten, evenementen zijn afgelast en de rondreizende circussen zijn gestopt met hun tournee.


Grote financiële gevolgen
Het verloop van de crisis en de gevolgen ervan zijn nog niet goed te overzien. Wel is duidelijk dat voor alle betrokken van het circus de nood hoog is. Zowel op korte termijn als op de lange termijn. Maatregelen zijn noodzakelijk om te zorgen dat circusondernemingen, instellingen en bedrijven niet failliet gaan en dat zelfstandigen niet in financiële noodsituaties terecht komen.

Vele artiesten, gezelschappen en rondreizende circussen staan net aan het begin van een nieuwe tour, festival en buitenseizoen. Tegelijkertijd starten de wintercircussen al met de voorbereidingen voor het najaar. Door deze crisis dreigt een heel seizoen in duigen te vallen en dat kan deze sector niet alleen aan. Het circus is de afgelopen jaren in hernieuwde opmars en in al die jaren is een trouw en breed publiek opgebouwd. Dat mag en kan niet verloren gaan, maar de gevolgen zijn niet te overzien als er geen extra steun komt.


Steun op korte en lange termijn
Het circus kent veel zzp’ers en seizoenarbeiders. Het is noodzakelijk dat er voor hen op korte termijn voorzieningen worden getroffen. Het moet gaan om een breed steunpakket om het komende seizoen goed uit te kunnen zingen. De circusondernemingen, de meesten volledig afhankelijk van publieksinkomsten, hebben behoefte aan goede financiële ondersteuningen en regelingen om de continuïteit van hun bedrijf te kunnen garanderen. Gezelschappen en artiesten willen ondersteuning om hun artistieke werk te kunnen blijven uitvoeren en dat er toekomst blijft zitten in het werk voor het circus.

De Nederlandse overheid heeft een steunpakket voor Nederland ingericht. De komende weken zal uitwijzen of dit ook voor de mensen uit het circus een oplossing gaat bieden; vanuit de algemene economische steunmaatregelen of vanuit speciale regelingen in het culturele domein.

De circuswereld is een branche die internationaal werkt, daarom wordt ook in Europees verband de noodzaak van ondersteuning onder de aandacht gebracht. István Ujhelyi is lid van het Europees Parlement en circusambassadeur. Hij verzamelt nu relevante informatie en feiten om te kunnen lobbyen bij de commissie in de EU.

 

Steun elkaar via Circuspunt
Het bestuur van Circuspunt gaat de komende dagen een overzicht maken van regelingen en voorzieningen die voor de artiesten, gezelschappen, festivals, stichtingen en ondernemingen van belang kunnen zijn. We richten een informatiepunt in op Facebook voor vragen en antwoorden. Het bestuur doet een oproep aan allen om elkaar te helpen. Heb je goede suggesties, links en informatie die ons en jouw collega’s kunnen helpen laat het dan weten: plaats het in de groep op Facebook of stuur het naar ons, zodat wij het op onze site kunnen plaatsen.

 

Geplaatst in

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.