Circusondernemingen

Circussen en gemeenten

Een kleurrijke tent op het dorpsplein. Voor velen is dit een eerste herinnering aan circus. De met een tent reizende Nederlandse circusondernemingen spelen vaak elk jaar op dezelfde plekken met een nieuwe voorstelling. Op die manier kunnen zij een vast publiek opbouwen.

Veel gemeenten hebben een gemeentelijk circusbeleid. Hierbij zijn het evenemententerrein, het aantal vergunningen per jaar en het reclamebeleid van groot belang. Maar ook de voorwaarden die gesteld worden aan tenten en wagens en voor de circusbranche reële leges zijn belangrijk.

Circuspunt adviseert gemeenten graag bij het opstellen van een gemeentelijk circusbeleid.

Bouwstenen voor een gemeentelijk circusbeleid

Magic Circus. Foto: Piet-Hein Out.
Magic Circus. Foto: Piet-Hein Out.
Kevin van Geet Circusproducties.
Kevin van Geet Circusproducties.

VNCO-Circuspunt keurmerk

Voor Nederlandse circussen en circusgezelschappen die lid zijn van Circuspunt is het mogelijk om het VNCO-Circuspunt keurmerk aan te vragen. Aan het keurmerk zijn voorwaarden verbonden. Meer informatie over de aanvraagprocedure volgt binnenkort.
KEURMERK-A-groen
Stardust - Frédy Knie. Foto: Francois Dehurtevent.
Stardust - Frédy Knie. Foto: Francois Dehurtevent.

Dieren

Circus is oorspronkelijk ontstaan vanuit de paardendressuur. We hebben er de traditionele ronde circuspiste aan te danken. Hedendaagse dressuuracts stellen het dier centraal en tonen de schoonheid van het dier en de nauwe band tussen dier en artiest. Circussen spannen zich in voor de hoogste vorm van dierenwelzijn volgens actuele inzichten.

Circuspunt betreurt het besluit van 15 september 2015 dat bepaalde diersoorten uitsluit bij circusvoorstellingen. De wetgever heeft het besluit onvoldoende onderbouwd met wetenschappelijk onderzoek. Studies leren dat in hedendaagse circusondernemingen het dierenwelzijn gegarandeerd kan worden (Wageningen 2008, Birmelin 2013).

Circuspunt steunt goede regelgeving én handhaving. Hierbij speelt Circuspunt graag een adviserende rol.

Gouden Chapiteausleutel

De Vereniging Nederlandse Circus Ondernemingen reikt sinds 2002 de 'Gouden Chapiteausleutel' uit. Deze onderscheiding wordt toegekend aan een persoon of organisatie die zich bijzonder heeft ingezet voor de circuskunst in het algemeen en het Nederlandse circus in het bijzonder.

De naam van de prijs verwijst naar een klassieke grap in het circus, waar nieuwkomers er op uit worden gestuurd om bij directie en medewerkers op zoek te gaan naar de chapiteausleutel (sleutel van de tent), die zogenaamd zoekgeraakt zou zijn. Uiteindelijk komen ze erachter dat ze voor de gek gehouden zijn. Een tent kun je immers niet afsluiten, hij staat in wezen altijd open voor iedereen. Door nu wél een chapiteausleutel – en nog wel een gouden – te creëren, symboliseert dit het bijzondere van de onderscheiding.

 

De Gouden Chapiteausleutel werd uitgereikt aan:
2018 Bernhard van Welzenes (circusaalmoezenier)
2016 Gemeente Purmerend
2014 Leeman Verheijden Huntjens (advocatenkantoor)
2011 Dion Graus (lid tweedekamer)
2010 Gemeente Oss
2009 Club van Circusvrienden Nederland
2008 Jet Bakels (schrijfster en cultureel antropoloog)
2007 Ineke Strouken (directeur Nederlands Centrum voor Volkscultuur)
2005 Henk van der Meyden
2004 Stichting Rijdende School
2002 Martin Hanson

Circus Ronaldo. Foto door Jean Philipse.
Circus Ronaldo. Foto door Jean Philipse.